Vwo bij het VAVO Rijnmond College

 1. Home
 2. /
 3. VWO

Wat is het VAVO Rijnmond College?
VAVO betekent voortgezet algemeen volwassenenonderwijs. Ben je 18 jaar of ouder en heb je nog geen diploma, dan kun je op het VAVO Rijnmond College een mavo-, havo- of vwo-diploma halen. Ook leerlingen van 16 en 17 jaar kunnen bij ons onder bepaalde voorwaarden aan een opleiding beginnen.

Alle voordelen van het VAVO Rijnmond College op een rijtje:

 • Betaalbare opleidingen in voltijd (volledig vakkenpakket) en deeltijd (één of meerdere vakken)
 • Zowel overdag als in de avond
 • Breed aanbod aan onderwijstrajecten
 • Gespecialiseerde docenten met veel ervaring in volwassenen- en tweedekansonderwijs
 • Goede begeleiding
 • De mogelijkheid tegelijkertijd een mbo-opleiding te volgen
 • Volwassen benadering en eigen verantwoordelijkheid

Ook je vwo-diploma halen bij het VAVO Rijnmond College?
Je kunt starten met een VAVO-opleiding vwo als je 18 jaar of ouder bent. Ben je jonger dan 18 jaar? Dan kan je huidige school je aan ons ‘uitbesteden’. Lees hier hoe dat moet.

Wil je meer weten over hoe vwo-onderwijs bij het VAVO Rijnmond College eruitziet? Bekijk dan dit filmpje.

Het VAVO Rijnmond College biedt de volgende vwo-trajecten:

Je kunt meedoen aan de VAVO vwo-examenklas (avond) als je:

 • Eerder examen vwo hebt gedaan
 • Een gelijkwaardige opleiding hebt gevolgd (ter beoordeling van het VAVO Rijnmond College)

Tweejarig traject

Als je met een Havo diploma wilt doorstromen naar VWO adviseren we in de meeste gevallen een tweejarig traject. Je wordt dan ingeschreven als deeltijder en volgt het eerste jaar een deel van de vakken en in het tweede jaar de resterende vakken.
Tijdens het intake gesprek kun je afspraken maken over de meest gunstige verdeling.

VWO-snel
In VWO-snel wordt de stof van vwo-5 en vwo-6 in één jaar behandeld.
Toelating voor dit traject wordt vastgesteld tijdens de intake.
Je kunt in aanmerking komen voor dit traject als je:

 • Bent gezakt voor het vwo examen
 • Nét niet bent over gegaan naar vwo 6
 • Een havo diploma hebt met uitstekende cijfers, met name voor de kernvakken en de profiel vakken.

Herprofilering scheikunde en/of natuurkunde
Heb je al een havo-diploma maar zonder scheikunde en/of natuurkunde en wil je vwo snel gaan doen mét natuurkunde en/of scheikunde? Dan dien je voor deze vakken eerst je havo-certificaten te halen.

Heb je al een vwo-diploma maar zonder scheikunde en/of natuurkunde? Dan kun je bij vwo snel alsnog je certificaten halen via onze eenjarige cursus. Heb je interesse? Meld je dan via het aanmeldingsformulier aan voor vwo-snel (dag) en vermeld (bij opmerkingen) ‘herprofileerder’. Je aanvraag gaat in overleg met een docent scheikunde of natuurkunde. Voor beide vakken krijg je ook een zomertaak mee. Aan het begin van het schooljaar doe je vervolgens een toelatingstoets.

Vrijstellingen
Voor alle vakken waar je al centraal examen in hebt gedaan, kan vrijstelling worden gegeven. Dit geldt ook voor het profielwerkstuk, mits dat met een voldoende is afgesloten. Kies je ervoor alsnog bij ons examen te doen, dan vervallen de eerder behaalde cijfers.

Veelgestelde vragen
Heb je nog vragen? Bijvoorbeeld over wanneer de lessen beginnen of ons jaarprogramma? Kijk dan eens bij veelgestelde vragen.

Aanmelden en kosten

Wil je je inschrijven voor het VAVO Rijnmond College? Meer informatie over de aanmelding vind je hier. Wil je meer informatie over de kosten? Kijk dan hier.

Vervolgopleiding
De opleiding vwo draagt bij tot je algemene kennis en vorming en geeft toegang tot wetenschappelijk onderwijs. Wil je na het VAVO Rijnmond College verder studeren? Bezoek de websites van de universiteiten en hogescholen of informeer bij je decaan naar vervolgopleidingen.

Profielen
De meeste vwo-onderwijstrajecten zijn in voltijd of deeltijd (voor enkele vakken) te volgen. Een volledig pakket bestaat uit een gemeenschappelijk deel, een profieldeel en een vrij deel. Het algemene deel is voor iedereen gelijk. Het profieldeel bevat zowel verplichte vakken als keuzevakken. In het vrije deel kies je zelf een keuze-examenvak. Een volledig pakket bestaat uit tien vakken.

Klik hier voor meer informatie over de profielen: Cultuur en Maatschappij, Economie en Maatschappij, Natuur en Gezondheid en Natuur en Techniek.

Aanmelden

Veelgestelde Vragen

Download Folder