Veelgestelde vragen

 1. Home
 2. /
 3. Veelgestelde Vragen

Op welke locatie vindt het onderwijs van het VAVO Rijnmond College plaats?
In het schooljaar 2017-2018 vindt het onderwijs nog plaats op de Mathenesserlaan 321 in Rotterdam. Vanaf het schooljaar 2018-2019 zitten we op een nieuwe locatie: Posthumalaan 90 in Rotterdam. De intakes voor het nieuwe schooljaar vinden hier plaats.

Wat merk ik van het ‘volwassen zijn’ op het VAVO?
Je wordt aangesproken op je eigen verantwoordelijkheid. Alleen als je 16 of 17 bent, worden de cijferlijsten naar je ouders of verzorgers opgestuurd. Om aanwezigheid in de les te stimuleren, krijg je één herkansing per vak als je tenminste 80 procent aanwezig bent geweest in de lessen van dat vak. Het VAVO Rijnmond College is verplicht om ongeoorloofd verzuim te melden bij het verzuimloket van DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) in Groningen.

Hoe oud zijn de leerlingen bij het VAVO?
Bijna alle leerlingen zijn tussen de 16 en 23 jaar, waarvan de meeste 18 jaar zijn. Bij het onderwijs voor 21-plussers zijn de leerlingen wat ouder.

Hoe groot zijn de klassen?
De klassengrootte varieert tussen 10 en 25 leerlingen.

Ik ben gezakt voor mijn examen. Moet ik nu alle vakken overdoen?
Je hoeft alleen examen te doen in de vakken die nodig zijn om een diploma te halen. De cijferlijst van je vorige VO-school en van het VAVO kunnen worden gecombineerd. Je moet wel de originele cijferlijst van je VO-school meenemen.

Mag ik mijn profielwerkstuk meenemen naar het VAVO?
Dat mag. Mits je profielwerkstuk (vmbo of mavo) minimaal als voldoende is beoordeeld en het profiel hetzelfde blijft. Bij het profielwerkstuk (havo of vwo) moet je minimaal een 6 hebben gehaald.

Kan ik alvast een mbo-opleiding volgen?
Meer informatie over het alvast volgen van een mbo-opleiding terwijl je studeert aan het VAVO Rijnmond College vind je bij Alvast mbo.

Wanneer ben ik officieel ingeschreven?
Je bent officieel ingeschreven als alle documenten zijn ingevuld, ondertekend en ingeleverd én – indien van toepassing- als het cursusgeld is betaald.

Wanneer begint de school?
De lessen starten in week 36. In het jaarrooster, dat bij de intake wordt uitgereikt, staan de exacte data per opleiding vermeld.

Heb ik recht op studiefinanciering?
Leerlingen van het VAVO Rijnmond College hebben geen recht op studiefinanciering. Als je een voltijdopleiding volgt en 18 jaar of ouder bent, heb je wel recht op een ‘tegemoetkoming studiekosten voor voltijders’. Als je een deeltijdopleiding volgt, kun je onder bepaalde voorwaarden in aanmerking komen voor een ‘tegemoetkoming deeltijders’.

Kijk op de pagina Kosten (bij het kopje Studiefinanciering) voor meer informatie.

Heb ik recht op een Ov-jaarkaart?
Leerlingen van het VAVO Rijnmond College hebben geen recht op een Ov-jaarkaart.

Moet ik mijn boeken zelf betalen?
Als je 16 of 17 jaar bent, heb je recht op gratis schoolboeken. Ben je 18 jaar of ouder, dan moet je de boeken zelf betalen. In enkele gevallen kom je in aanmerking voor de ‘regeling gratis schoolboeken’. Of dit het geval is, kan tijdens het intakegesprek worden vastgesteld.

Het VAVO heeft een overeenkomst met Van Dijk Educatie. De boekenlijst staat op hun website en je kunt bij hen boeken kopen of huren. Gespreide betaling is mogelijk. De boeken worden thuis afgeleverd en aan het eind van het schooljaar lever je ze op school weer in. Het is ook mogelijk om je boeken bij een boekhandel te bestellen of tweedehands te kopen. Let dan wel goed op dat je de juiste druk koopt.

Hoe ziet het jaarprogramma eruit?

Wanneer het jaarprogramma over het schooljaar 2018-2019 gereed is, zullen we het hier plaatsen.

Wanneer zijn de schoolvakanties?
Hier volgt een overzicht van de schoolvakanties in het schooljaar 2018-2019:

 • Zomervakantie: 16 juli t/m 24 augustus 2018
 • Herfstvakantie: 22 oktober t/m 26 oktober 2018
 • Kerstvakantie: 24 december 2018 t/m 4 januari 2019
 • Voorjaarsvakantie: 25 februari t/m 1 maart 2019
 • Meivakantie: 19 april t/m 3 mei 2019
 • Hemelvaart: 30 mei (Hemelvaartsdag) en 31 mei 2019
 • Pinksteren: 10 juni (tweede Pinksterdag) en 11 juni 2019
 • Zomervakantie: 15 juli t/m 30 augustus 2019
nl_NLDutch
nl_NLDutch