VAVO Rijnmond College in de Onderwijskrant

Ben je gezakt, wil je herprofileren, een nieuwe start maken of gewoon die volgende stap zetten? Wij helpen je groeien. Op het VAVO Rijnmond College in Rotterdam behaal je jouw diploma of deelcertificaten mavo, havo of vwo.

In de Onderwijskrant een mooi artikel over het VAVO Rijnmond College, lees hieronder het artikel.

Je diploma behalen bij het VAVO Rijnmond College. Hoe werkt dat?
Heb je, om welke reden dan ook, je diploma nog niet behaald en wil je graag alsnog slagen? Dat kan bij het VAVO Rijnmond College! De onderwijsinstelling heeft een  breed aanbod aan voltijd- en deeltijdopleidingen en biedt leerlingen de mogelijkheid om zowel overdag als ’s avonds onderwijs te volgen bij gespecialiseerde docenten. In dit artikel leggen docenten én leerlingen uit hoe er op het VAVO Rijnmond College wordt gewerkt.

Van diploma’s en certificaten tot herprofilering en extra opleiding
De leerlingen op het VAVO Rijnmond College hebben een verschillende achtergrond. Een groot deel van hen is gezakt op de mavo, havo of het vwo en probeert daarom alsnog het diploma of de benodigde certificaten te behalen. Het komt echter ook voor dat zij wel een diploma hebben, maar met het oog op de vervolgstudie een herprofilering nodig hebben en daarvoor enkele vakken volgen. Daarnaast krijgen volwassenen van 21 jaar of ouder de mogelijkheid om een opleiding in een bepaald vak te volgen. Denk bijvoorbeeld aan een taal die zij nodig hebben in hun werk. De weg naar een diploma verloopt bij het VAVO Rijnmond College via uiteenlopende trajecten. Zo zijn er versnelde routes voor de havo of het vwo, waarbij de laatste twee leerjaren in één jaar worden gedaan. Maar er zitten ook mavisten in de schoolbanken, die alvast aan een mbo-opleiding zijn begonnen. Dat is mogelijk als zij voor niet meer dan twee vakken zijn gezakt. Zij gaan overdag naar het mbo en volgen ’s avonds onderwijs bij het VAVO Rijnmond College, zodat ze alsnog hun mavo-diploma behalen en geen tijdverlies oplopen.

Uitgebreide begeleiding
Francien Ottenheym is docent op het VAVO Rijnmond College. Zij vertelt dat het pedagogisch klimaat niet te vergelijken is met het voortgezet onderwijs. ,,Het is écht anders dan een ‘reguliere’ middelbare school. De meeste leerlingen zijn tussen de 18 en 21 jaar. Zij zijn dus volwassen en zo behandelen wij ze ook. Voor mij is wederzijds vertrouwen de basis van goed onderwijs. Ik merk dat ik veel persoonlijk contact heb met leerlingen en samen met hen op zoek ga naar een passende voorbereiding op hun examen”, zegt ze.

Naast de begeleiding door docenten en mentoren, kunnen de leerlingen daarbij indien nodig ook extra hulp krijgen van leerlingbegeleiders. Volgens Francien draagt dit bij aan het succes. ,,Dat leerlingen op hun vorige school nog geen diploma behaald hebben, heeft vaak een reden. Ik vind dat iedereen een tweede kans verdient. Sommige leerlingen hebben wat extra tijd, begeleiding en aandacht nodig om hun middelbare schoolperiode succesvol af te ronden. Op het VAVO Rijnmond College ontvangen wij hen met open armen en doen met een superteam ons best om die begeleiding te bieden. Ik heb het gevoel dat mijn collega’s en ik werken vanuit de mentaliteit dat onze leerlingen -en niet wijzelf of ons vak- het belangrijkst zijn. Als leerlingen dan bereid zijn om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen leerproces en de motivatie hebben om een diploma te halen, dan zitten ze bij ons op de juiste plek!”

Motivatie belangrijke voorwaarde
Bij een volwassen behandeling, past ook een volwassen houding van de leerlingen. Het VAVO Rijnmond College doet dus een beroep op de eigen verantwoordelijkheid. Maar als je er zelf voor kiest, is dat volgens leerling Antoinette vaak vanzelf het geval. Zij volgde de 21+ opleiding Frans havo en kijkt daar met een zeer goed gevoel op terug. ,,Als puber wilde ik niet leren, dus ging ik op mijn zestiende al werken. Toch koos ik er later voor om de opleiding Frans te doen. Als je weet waar je aan begint en een doel hebt, is het leuk om weer naar school te gaan. Gezellige lessen, met gelijkgestemde klasgenoten. Maar het was natuurlijk ook serieus. De docent was erg goed, we werkten hard. Wekelijks had ik zo’n twee uur huiswerk, dat viel dus erg mee”, zegt Antoinette. Na haar positieve ervaring gaat zij nu de hbo opleiding docent Frans volgen!

Prettige sfeer
De kwaliteit van het onderwijs en de manier van lesgeven spreken dus aan, maar leerlingen roemen ook de sfeer op het VAVO Rijnmond College. Havo-leerling Michelle spreekt over een warm bad. ,,De docenten zijn oprecht geïnteresseerd in de leerlingen. Je voelt echt dat je op de eerste plaats staat. Met mijn mentor had ik vanaf de eerste schooldag een heel goede band. Ik was nogal onzeker en zij heeft mij goed begeleid. Ze deed een uitspraak die ik nooit zal vergeten, namelijk ‘Niets wat je zegt, is dom, als jij maar kan beargumenteren waarom!’ Daar denk ik nog vaak aan”, stelt Michelle.

Die mening wordt gedeeld door vwo-leerling Sofie. Zij roemt de betrokkenheid van de docenten en het doelgerichte karakter van de opleiding: ,,Je hebt geen overbodige vakken, waardoor duidelijk is wat je moet doen en elke les nuttig is.” Bovendien heeft het VAVO Rijnmond College haar nog iets opgeleverd. ,,Ik heb leuke vrienden aan deze opleiding overgehouden en dat had ik vooraf niet verwacht. Eerlijk gezegd dacht ik dat het op VAVO Rijnmond College een kille bedoeling zou zijn, dat leerlingen even snel hun diploma halen en er weinig lol te beleven was. Maar niets is minder waar!”

Menu