Studenten helpen elkaar – Maatjes project

Ben je gezakt, wil je herprofileren, een nieuwe start maken of gewoon die volgende stap zetten? Wij helpen je groeien. Op het VAVO Rijnmond College in Rotterdam behaal je jouw diploma of deelcertificaten mavo, havo of vwo.

Drie jaar geleden zijn we met IFES een Maatjesproject gestart in Rotterdam. We zijn een studentenorganisatie en we zetten ons in voor studenten. In 2016 kwamen we als organisatie in contact met vluchtelingen die graag wilden gaan studeren in Nederland. In gesprekken kwamen we erachter dat de vluchtelingstudenten gebaat zouden zijn met de hulp van een maatje. IFES is een studentenorganisatie die contact heeft met verschillende studentenverenigingen in Rotterdam. Nederlandse studenten zijn thuis in het onderwijssysteem, beheersen de Nederlandse taal en hebben een netwerk waar een vluchtelingstudent bij aan kan haken. In 2018 is er een samenwerking ontstaan met het schakeljaar van Albeda. De anderstalige studenten van Albeda werden gekoppeld aan Nederlands sprekende studenten. In september 2020 is er een samenwerking ontstaan met het VAVO Rijnmond College omdat het schakeljaar van Albeda stopte.

Bijzonder project
Terugkijkend op de afgelopen drie jaar kunnen we zeggen dat het een bijzonder project is. De studenten van het Schakeljaar hebben voordeel ondervonden van het maatje. Gedurende drie jaar zijn we er als IFES ook achter gekomen dat het een verschil maakt in de levens van Nederlandse studenten. De Nederlandse student wordt uitgedaagd om uit zijn bubbel te komen en op te trekken met iemand van een andere cultuur. Het is mooi om te zien dat er vriendschappen zijn ontstaan tussen studenten, waarin ze wederzijds van elkaar leren. Als IFES  waarderen het werk van het VAVO Rijnmond College. Zij helpen de studenten om een stap te maken naar het hoger onderwijs. We zijn blij dat we kunnen samenwerken, zodat de vluchtelingstudent zijn weg kan vinden in Nederland.

Menu