Onze leerlingen zijn Young City Makers

Ben je gezakt, wil je herprofileren, een nieuwe start maken of gewoon die volgende stap zetten? Wij helpen je groeien. Op het VAVO Rijnmond College in Rotterdam behaal je jouw diploma of deelcertificaten mavo, havo of vwo.

Opgroeien is best een uitdaging en de stad waarin we jong zijn heeft een enorme invloed op hoe we ons als mens ontwikkelen. Hoe ziet het ideale Rotterdam er dan eigenlijk uit? Onze leerlingen helpen mee met het bouwen aan de stad van de toekomst, samen met Humankind en El Desafio.

Welke impact hebben de kleuren van onze stad op jouw humeur? Kun je groenten verbouwen op het dak van een metrostation? Hoe gaan we ervoor zorgen dat iedereen zich veilig voelt? Meer camera’s, meer verlichting, meer investeren in sociaal contact? De belangrijkste vragen over de toekomst van steden gaan over diversiteit, duurzaamheid, veiligheid en mentale gezondheid. Om deze uitdagende vragen te beantwoorden hebben we een nieuwe manier van denken nodig, een manier van denken die ook rekening houdt met nieuwe generaties. En daarbij is de stem van de nieuwe generatie stadsmakers zelf natuurlijk onmisbaar. Daarom denken onze leerlingen mee over het Rotterdam van de toekomst.

Dit doen onze leerlingen voor de profielwerkstukken voor aardrijkskunde, maatschappijwetenschappen, biologie en filosofie. Onder begeleiding van Humankind en El Desafio, twee organisaties die zich bezighouden met de leefbaarheid van steden en samen het project Young City Makers zijn gestart, buigen zij zich tien weken lang over het Rotterdam van de toekomst. Ze krijgen gastcolleges van sprekers uit binnen- en buitenland, lopen ze door de stad met VR-brillen om de stad op een nieuwe manier te leren bekijken en maken ze kennis met bestaande creatieve ideeën om het stadsleven te verbeteren, denk bijvoorbeeld aan de vrolijke verkeerslichten die zijn ontworpen voor het Eurovisiesongfestival.

Het grote einddoel van dit profielwerkstuk? Dat is natuurlijk een positieve bijdrage aan Rotterdam. Uiteindelijk ontwikkelen onze leerlingen in groepjes daadwerkelijk enkele projecten om het leven in de stad te verbeteren. Soms klein, soms groter, maar elk project heeft impact. ‘Het interessante aan dit profielwerkstuk is dat je samenwerkt, out of the box moet denken en echt een praktische bijdrage levert.’

Safelights in het Zuiderpark en een gezonde picknicktafel

Schooljaar 2021-2022 was het eerste jaar van onze deelname aan Young City Makers en de eerste profielwerkstukken zijn met veel trots afgerond. Zo heeft één groepje zich beziggehouden met het verbeteren van de mentale gezondheid door een recycleplek in te richten op Blaak, waar stress kan worden gerecycled tot positieve gedachten; een ander groepje ontwierp duurzame ledverlichting die reageert op beweging om de veiligheid in het Zuiderpark te verbeteren, en weer een ander groepje ontwierp een picknicktafel met een ingebouwde minimoestuin, waarin groenten en stadskruiden groeien. Het idee achter dit laatste project was het creëren van meer sociale cohesie in buurten én het laten zien dat er stiekem heel veel smaakvolle en gezonde wilde kruiden groeien in een stad. Jeffrey Mohaboe, havoleerling op onze school, werkte mee aan dit profielwerkstuk. ‘Het interessante aan dit project is dat je samenwerkt, out of the box moet denken en echt een praktische bijdrage levert. Om ons idee te promoten hebben we ook goodiebags uitgedeeld waarin kruiden- en groentezaden zitten en zelfgemaakte kaartjes met uitleg over het planten en het verzorgen en het gebruik in de keuken. Persoonlijk vind ik een project als dit veel leuker dan een profielwerkstuk dat je alleen achter je bureau schrijft.’

In het kader van de profielwerkstukken werkt het VAVO Rijnmond College ook in 2022/2023 samen met Humankind en El Desafio. Meer weten over Young City Makers? Lees alles op: https://www.humankind.city/nl/youngcitymakers.

 

 

 

Menu