Onze leerlingen redden bijen

red de bij

Ben je gezakt, wil je herprofileren, een nieuwe start maken of gewoon die volgende stap zetten? Wij helpen je groeien. Op het VAVO Rijnmond College in Rotterdam behaal je jouw diploma of deelcertificaten mavo, havo of vwo.

Bijen zijn essentieel voor het behoud van een gezonde natuur. Maar het gaat niet overal even goed met de bij. Daarom doen onze leerlingen met een NT- of NG-profiel mee aan het profielwerkstukprogramma Red de bij van Hogeschool Inholland.

Voor een gezond ecosysteem zijn bijen onmisbaar. Insecten zoals bijen zijn namelijk nodig om stuifmeel van de ene bloem naar de andere bloem te brengen. Veel voedselgewassen, zoals fruitbomen, kunnen daarna pas vruchten krijgen. Dus: minder bijen betekent minder appelbomen. En laat het nou juist met de bij niet zo goed gaan. Hoe komt dat? En belangrijker: wat kunnen we daaraan doen?

Met deze en andere vragen houden onze havoleerlingen met een Natuur en Gezondheid- of Natuur en Techniek-profiel zich bezig binnen het profielwerkstukprogramma Red de bij.

Écht bijdragen aan een betere wereld

Op het VAVO Rijnmond College willen we onze leerlingen laten zien dat ze ertoe doen. Dit doen we onder meer door hen een kans te geven om hun ideeën, creativiteit en interesses in te zetten rond maatschappelijke vraagstukken die écht spelen, zoals de leefbaarheid van steden en dus de gezondheid van de natuur.

Binnen het profielwerkstukprogramma Red de bij werken onze leerlingen aan een actieplan om de leefomgeving van bijen te verbeteren. Daarbij richten ze zich op een zelfgekozen gebied in Nederland – van de eigen Rotterdamse achtertuin tot een landbouwgebied in Friesland. Gedurende het schooljaar maken ze in verschillende bijeenkomsten kennis met de bij en haar behoeften. Ze krijgen gastcolleges van wetenschappers, gaan in gesprek met een imker en zoeken de bij op in haar leefomgeving. Om zo uiteindelijk actief bij te dragen aan het redden van de bij.

Onze samenwerking met Hogeschool Inholland

Dit profielwerkstukprogramma is ontwikkeld in samenwerking met studiedomein Agri, Food & Life Sciences (AFL) van Hogeschool Inholland. De begeleiding van onze leerlingen wordt daarom voor een groot deel verzorgd door diverse docenten en studenten van deze hogeschool. We vinden deze samenwerking erg waardevol. Niet alleen laat ze onze leerlingen kennismaken met maatschappelijke uitdagingen, ze laat onze leerlingen ook leren van deskundigen die kennis en enthousiasme kunnen overbrengen vanuit hun professionele ervaring.

Ook maken onze leerlingen door de samenwerking met Hogeschool Inholland alvast kennis met de vaardigheden die belangrijk zijn op het hbo. Denk bijvoorbeeld aan samenwerken, onderzoek doen en verslagleggen. Bovendien is het profielwerkstukprogramma Red de bij een mooie eerste ontmoeting met een studiedomein dat past bij de profielen Natuur en Gezondheid en Natuur en Techniek. Zo wordt het profielwerkstuk niet alleen een afsluiting van de middelbare school, maar ook echt een vooruitblik op het hbo.

‘Het is dan ook leuk om te zien hoe enthousiast scholieren aan de slag gaan met onderwerpen als biodiversiteit en voedselvoorziening,’ vertelt Marjolein Remmerswaal, een van de organistoren van het programma. ‘Zo hopen we natuurlijk dat nog meer scholieren geïnteresseerd raken in een opleiding in de richting van natuur, milieu en dier.’

Red de bij is een programma voor het profielwerkstuk havo op het VAVO Rijnmond College

Lees ook over ons profielwerkstukprogramma Young City Makers voor leerlingen met aardrijkskunde, biologie, filosofie en/of maatschappijwetenschappen in hun vakkenpakket.

Meer informatie over hbo-opleidingen van Hogeschool Inholland vind je op www.inholland.nl.

 

 

Menu