Michelle en Belu vertellen

Ben je gezakt, wil je herprofileren, een nieuwe start maken of gewoon die volgende stap zetten? Wij helpen je groeien. Op het VAVO Rijnmond College in Rotterdam behaal je jouw diploma of deelcertificaten mavo, havo of vwo.

Wie werken en leren er op het VAVO Rijnmond College? Docenten en geslaagde oud-leerlingen vertellen over hun gedeelde tijd op het VRC en geven advies aan huidige leerlingen. In deze aflevering spreken we oud-leerling Michelle en haar wiskundedocent Belu Sharma.

Mensen schrijven zich natuurlijk in voor het volwassenenonderwijs om een diploma te bemachtigen, maar je kunt er veel meer uithalen. Michelle is daar het bewijs van. Met goede inzet en dito begeleiding haalde ze eerst haar havo- en daarna haar vwo-diploma aan het VAVO Rijnmond College.  Ze studeert tegenwoordig Security Studies aan de Universiteit Leiden en is nog steeds kind aan huis bij haar oud-docent Belu Sharma.

Een positieve verandering

‘’Voor ik naar het VRC ging, had ik vervelende ervaringen opgedaan op andere scholen. Docenten noemden me wel eens dom als ik iets niet wist. Ik had door hen en door mijn hoogsensitiviteit en hoogbegaafdheid moeite om te aarden op die eerdere scholen,’’ vertelt Michelle openhartig. ‘’Ik schreef me in bij het VRC en na de eerste lessen bij Belu Sharma kwam ik erachter dat ik voor wiskunde gewoon nooit de juiste uitleg had gekregen. Niet alleen met de docenten was ik blij, maar ook met mijn nieuwe medeleerlingen. ’’ Belu Sharma vertelt hoe Michelle snel goed contact kreeg met leerlingen uit de schakelklas. ‘’Ze bereidde zich voor op een wiskunde-examen en ik nodigde haar uit om een keer bij deze groep aan te sluiten. Ik zag dat er leuk contact ontstond tussen hen. Het klikte en ondertussen hielp ze de leerlingen ook.’’ Michelle knikt: ‘’Ik kon ze extra helpen bij hoe ze hun wiskunde-opgaven konden lezen, maar later hielp ik ze ook bij het vak Nederlands. Taal gaat me goed af en ik geef graag bijles.’’

Domme vragen bestaan niet

Door het oog van haar docenten werd Michelle zelfverzekerder. ‘’Als ik bijvoorbeeld zei: ’Ik heb een domme vraag:…’ dan schudde mevrouw Moerman, mijn filosofiedocent, haar hoofd. ‘Er zijn geen domme vragen en ik antwoord niet als je je vraag dom noemt,’ zei ze dan. Dat was eigenlijk heel belangrijk voor mijn zelfvertrouwen. Belu Sharma vult aan: ‘’Dat zelfvertrouwen willen we leerlingen meegeven. Zelfvertrouwen is the key om te kunnen leren. Vakkennis kan je overdragen, maar dat kan ook via internet of boeken. Die bevestiging, daarvoor heb je een docent nodig. Iemand die zegt dat je het kan.’’ Michelle geeft aan dat ze zich gezien en gehoord voelde op het VRC. ‘’Dat heb ik te danken aan meerdere docenten, maar vooral aan Belu Sharma, Jan Nijenhuis en Barbara Moerman. Allemaal lieten ze op hun eigen manier weten dat ik het kon. En het bleek te kloppen.’’

Michelle vertelt dat ze altijd al een doorzetter was. Sharma vindt het heel belangrijk dat leerlingen doorzettingsvermogen ontwikkelen. ‘’Leerlingen stoppen soms als het moeilijk wordt. We helpen ze hier met doorzetten. Soms kost dat tijd als ze een negatief zelfbeeld hebben, maar we doen er veel aan om dat bij te stellen door ze meer positieve ervaringen te bieden.‘’ Michelle geeft aan dat zij daar ook veel aan gehad heeft. ‘’Vakkennis is natuurlijk handig, maar dat ze me aanmoedigden en me meer in mezelf lieten geloven, daarvan heb ik nog steeds profijt. Dat is de reden dat ik nog steeds graag bij Belu Sharma langsga als ik ergens tegenaan loop met statistiek op de universiteit.’’

Transnationale activiteiten

In de nabije toekomst begint Michelle aan de master Global Criminology aan de Universiteit Utrecht. Transnationale activiteiten houden haar erg bezig en ze gelooft dat we beter af zouden zijn als we elkaar zouden helpen, dat de wereld sterker wordt als we toegeven dat we anderen nodig hebben omdat we allemaal niet de wijsheid in pacht hebben. Michelle liep eerder stage op het Ministerie van Veiligheid en Justitie en na haar master wil zij daar misschien wel werken. Een stage op het ICCT over terrorisme, Europol of Interpol lijkt haar ook wel wat.

Belangrijke tips

Gezien Michelle zowel haar havo- als haar vwo-diploma op het VRC haalde, heeft ze best wat ervaring op deze school opgedaan. Wat zijn haar adviezen voor de huidige leerlingen? ‘’Mensen doen er goed aan om zich open te stellen voor de informatie die ze kunnen krijgen. Je komt in eerste instantie voor je diploma, maar als je actief bezig bent met de stof, naar docenten en klasgenoten luistert en je voor hen openstelt, dan leer je veel meer dan slechts dat wat je nodig hebt voor je diploma. Je zelfvertrouwen groeit, je leert studeren en je maakt misschien ook wel wat nieuwe vrienden. Als je daarvoor gaat, gaat het halen van je diploma bijna vanzelf.’’

Menu