Maak je profielwerkstuk in samenwerking met hbo-studenten

Ben je gezakt, wil je herprofileren, een nieuwe start maken of gewoon die volgende stap zetten? Wij helpen je groeien. Op het VAVO Rijnmond College in Rotterdam behaal je jouw diploma of deelcertificaten mavo, havo of vwo.

Op het VAVO Rijnmond College maken de meeste havoleerlingen hun profielwerkstuk in samenwerking met docenten en studenten van een hbo-opleiding. Hoe dat precies in elkaar zit? Dat zullen we uitleggen.

Het profielwerkstuk is het allerlaatste werkstuk dat je maakt op de havo en wordt daarom ook wel gezien als de meesterproef voor het hoger onderwijs: je laat ermee zien dat je helemaal klaar bent voor je vervolgopleiding. Je toont namelijk aan dat je veel weet over een bepaald vak, dat je een onderzoek heel nauwkeurig kunt uitvoeren en dat je duidelijk verslag kunt doen van je ontdekkingen.

Hoe handig is het dan als je dat grote onderzoek uitvoert onder begeleiding van experts binnen het vakgebied dat je gekozen hebt? Daarom werkt het VAVO Rijnmond College samen met diverse hbo-opleidingen. De docenten en studenten van deze opleidingen hebben uitdagende onderzoeksvragen bedacht en willen graag dat onze leerlingen die onderzoeken gaan uitvoeren. Deze docenten en studenten zorgen ook voor de begeleiding van het profielwerkstuktraject: ze geven minicolleges, helpen met het perfectioneren van de onderzoeken en beantwoorden allerlei hulpvragen.

Hieronder lichten we drie profielwerkstuktrajecten uit: bedrijfseconomie, Nederlands en biologie.

Wist je dat…
… je kans maakt op de VRC-profielwerkstukprijs? Elk jaar kiest een speciale jury van docenten het beste, mooiste of meest bijzondere profielwerkstuk.

Bedrijfseconomie: start je eigen business
Voor bedrijfseconomie schrijven leerlingen met een E&M-profiel het ondernemingsplan voor het bedrijf van hun dromen. Dit profielwerkstuktraject is dan ook populair door de ruimte voor persoonlijke ideeën en ambities. In teams van vier onderzoeken leerlingen onder meer diverse ondernemersconcepten, marketingstrategieën en natuurlijk de financiële kant van ondernemen. En wie weet, misschien leggen de teams de basis voor een onderneming die ze daadwerkelijk zullen opstarten.
Het VAVO Rijnmond College werkt binnen dit traject samen met de docenten en studenten van de Business School van Hogeschool Inholland Rotterdam.

Biologie: hoe redden we de wilde bij?
De wilde bij heeft het niet makkelijk in Nederland: natuurgebied verdwijnt en de planten die ze lekker vindt, zet de Nederlander steeds minder in zijn tuin. Leerlingen die voor biologie hebben gekozen, gaan op zoek naar de beste manieren om dit kleine diertje te beschermen. Daarbij worden ze begeleid door de experts van verschillende aan biologie gerelateerde opleidingen van Hogeschool Inholland. Ze geven onze leerlingen colleges over samenwerken, het opstellen van onderzoeksvragen en het schrijven van een verslag, inclusief de officiële bronvermelding volgens de APA-richtlijnen.
Een leuk extraatje: deze opleidingen van Inholland zijn gevestigd in Delft, waar dan ook twee van de vier bijeenkomsten worden georganiseerd.

Nederlands: maak je eigen magazine
Houd je van taal? Heb je een sterke mening? Of zit je veel op social media en zou je wel je eigen vlog willen hebben? Leerlingen die voor Nederlands kiezen gaan hun eigen digitale magazine maken. Dit magazine gaat over een interessant en actueel maatschappelijk onderwerp. In redactieteams onderzoeken de leerlingen alle manieren waarop magazines informatie overbrengen. Uiteindelijk schrijven ze diepgaande achtergrondartikelen, formuleren ze hun meningen in scherpe columns en interviewen ze experts of misschien zelfs een bekende Nederlander.
Deze kennismaking met de journalistiek wordt begeleid door docenten en studenten van de opleiding Communicatie van Hogeschool Inholland.

Wist je dat…
… je omgerekend twee fulltime werkweken met het profielwerkstuk bezig bent? Alle bijeenkomsten, onderzoeken en presentaties bij elkaar opgeteld ben je bijna 80 uur(!) aan het werk. Ja, het profielwerkstuk is echt een heel groot onderzoek.

Menu