Leerlingen blinken uit in les portrettekenen

Ben je gezakt, wil je herprofileren, een nieuwe start maken of gewoon die volgende stap zetten? Wij helpen je groeien. Op het VAVO Rijnmond College in Rotterdam behaal je jouw diploma of deelcertificaten mavo, havo of vwo.

Elk jaar is er een compleet nieuwe examenklas. Niemand kent elkaar, iedereen heeft zo zijn of haar redenen om er te zijn. In het eerste half uur van de eerste praktijkles portrettekenen moeten leerlingen direct, zo goed als ze kunnen, uit het hoofd een gezicht tekenen. Het draait in die eerste periode om basistechnieken; ze leren een realistisch portret tekenen.

Dat eerste portretje is belangrijk, het dient als startpunt van het proces waarvan je aan het eind van de periode kunt zien hoe leerlingen zich ontwikkeld hebben. Daarnaast zie je als docent direct wat het tekenniveau van de leerlingen is. Roos Kreemers, Kaeun Choi en Maaike Eijt hadden geen van allen ooit met pastel gewerkt. Roos had zelfs nooit eerder een portret getekend. Als je dan aan het eind van zes blokuren portrettekenen deze resultaten ziet, ja, dan word je heel blij.
Docent Lennie Steenbeek

Menu