Aanmelden

Veelgestelde Vragen

Download Folder

Aanmelden

 1. Home
 2. /
 3. Aanmelden

Aanmelden voor een van de opleidingen van het VAVO doe je door één van de aanmeldformulieren in te vullen en te verzenden.
Als je je aanmeldt voor een reguliere opleiding dan is belangrijk dat je eerst onderstaande informatie goed doorleest!
Aanmelden voor een reguliere opleiding gaat via het aanmeldformulier reguliere opleidingen.
Aanmelden voor een 21+ opleiding gaat via het aanmeldformulier 21+ opleidingen.
Let op dat je het goede aanmeldformulier invult!

 • We kunnen je toelaten als je op 1 augustus van het jaar waarin je je bij het VAVO wilt inschrijven, 16 jaar of ouder bent.
 • Inschrijven via uitbesteding door je VO-school kan alleen als je op 1 augustus van het jaar waarin je je bij het VAVO aanmeldt, 18 jaar of jonger bent. Hieronder staat hierover meer informatie.
 • Let op: aanmelden is niet hetzelfde als inschrijven. Inschrijving vindt plaats nadat je een intakegesprek hebt gehad.
 • Kijk bij de informatie van de opleiding van je keuze of je voldoet aan de voorwaarden.
 • Leerlingen van mavo 4 en havo-snel dienen een instaptoets te maken. Hieronder staat hierover meer informatie.
 • Wil je tegelijkertijd met een mbo-opleiding starten? Kijk dan bij Alvast mbo.


Het intakegesprek

Na het invullen en verzenden van het aanmeldformulier, kom je direct op een pagina waar je een afspraak kunt maken voor het intakegesprek. Tijdens dit intakegesprek kijk je samen met de school of je voldoet aan de voorwaarden van de opleiding en overleg je welk vakkenpakket bij je past. Soms is een tweede gesprek noodzakelijk. Zit de opleiding nog niet vol, dan zijn er in de eerste week na de vakantie ook nog gesprekken. Ben je 16 of 17, neem dan een van je ouders of verzorgers mee naar het intakegesprek.

Extra informatie over de verschillende opleidingen

Hieronder vind je aanvullende informatie over de verschillende opleidingen. Dit kan gaan over de intakeprocedure (b.v. een intaketoets) en/of extra documenten die je (ingevuld) mee moet nemen naar het intakegesprek. Als je opleiding hieronder niet wordt genoemd, dan zijn er geen extra eisen. Uiteraard moet iedereen de documenten meenemen zoals die hieronder worden genoemd.

Mavo 4

 • Intaketoets: leerlingen die zich inschrijven voor mavo 4 en niet al eerder in Nederland mavo 4-examen deden, dienen een instaptoets te maken. Het resultaat van deze toets bepaalt of je daadwerkelijk wordt ingeschreven. De toets duurt ongeveer twee uur. Het is belangrijk dat de toets minstens 30 minuten voor het intakegesprek beëindigd is (of een dag van te voren). De instaptoets vindt plaats in het open leercentrum op de 9e verdieping en kan op maandag tot en met woensdag tussen 9.00 en 12.00 uur worden gemaakt. Je kunt hiervoor een afspraak maken via het telefoonnummer: 0612119296.
 • Intakeformulier: om het intakegesprek zo goed mogelijk te laten verlopen vragen we je om van te voren het intakeformulier mavo 4 ingevuld mee te nemen.

Havo 4 intensief

 • Motivatiebrief: als je de opleiding havo 4 intensief wilt gaan volgen, dan moet je een motivatiebrief meenemen naar het intakegesprek waarin je vertelt over je achtergrond en schoolverleden, waarom je naar het VAVO wilt en wat je toekomstbeeld is.

Havo Snel

 • Instaptoets: leerlingen die havo-snel willen gaan doen, maken na het intakegesprek een instaptoets. Het resultaat van deze toets bepaalt of je daadwerkelijk wordt ingeschreven. De afspraak voor de toets maak je tijdens het intakegesprek.
 • Motivatiebrief: als je de opleiding havo snel wilt gaan volgen, dan moet je een motivatiebrief meenemen naar het intakegesprek waarin je vertelt over je achtergrond en schoolverleden, waarom je naar het VAVO wilt en wat je toekomstbeeld is.


Wat moet je meenemen naar het intakegesprek?

 • Paspoort of ID-kaart (geen rijbewijs)
 • Burgerservicenummer
 • Gezakte examenkandidaten: officiële cijferlijst
 • Leerlingen van de voor-examenklas: rapport met handtekening en stempel van school
 • Getekend en gestempeld vrijstellingenformulier van je VO-school voor vakken die in de voorexamenklas zijn afgerond (zoals bijvoorbeeld maatschappijleer)
 • Voor 16- en 17-jarigen: een door de VO-school ondertekend en gestempeld uitbestedingsformulier
 • Schrijf je je in voor havo of vwo én moet je nog een profielwerkstuk (PWS) afronden? Vul dan formulier pws havo of formulier pws vwo in en lever het in tijdens je intakegesprek.

Inschrijving via uitbesteding door je VO-school

Ben je 16 of 17, zit je op een school voor voortgezet onderwijs en wil je overstappen naar het VAVO Rijnmond College? Dan moet je worden ‘uitbesteed’. Hoe werkt dat?

 • Inschrijven op het VAVO Rijnmond College gaat via een ‘uitbestedingsformulier’.
 • Het uitbestedingsformulier dient door beide scholen te worden ondertekend.
 • Inschrijven via uitbesteding is alleen mogelijk voor leerlingen die op 1 augustus van het betreffende studiejaar 18 jaar of jonger zijn.
 • Ben je 16 of 17 jaar en zit je niet op een VO-school? Neem dan contact met ons op.
 • Meer weten? Vraag je decaan, mentor of afdelingsleider om meer informatie.

Lesroosters

Wil je een idee krijgen van je mogelijke lesrooster, dan kun je deze pagina raadplegen: roosters reguliere opleidingen.
De roosters staan daar echter ‘onder uitdrukkelijk voorbehoud’, er mogen dan ook zeker geen rechten aan ontleend worden!
De lestijden en kosten van de 21+ opleidingen vind je hier: roosters 21+ opleidingen.

Aanmeldformulier

Als je bovenstaande hebt gelezen, kun je naar het aanmeldformulier.
Als je een reguliere opleiding wilt gaan doen moet je dit aanmeldformulier invullen en verzenden: aanmeldformulier reguliere opleiding.
Als je een 21+ opleiding wilt gaan doen moet je dit aanmeldformulier invullen en verzenden: aanmeldformulier 21+ opleiding.
Als je een aanmelding hebt gedaan, maar je hebt nog geen afspraak gemaakt, of je wilt je afspraak wijzigen of annuleren, dan kun je dat hier doen, je hebt daarvoor je volgnummer en je bsn nummer nodig.
Het volgnummer staat op de bevestigingsmail die je hebt ontvangen nadat je een aanmelding hebt verzonden.

nl_NLDutch
nl_NLDutch